streda 14. decembra 2022

Aktivity v rámci projektu Učíme sa inovatívne

 

V mesiaci júl pracovali lektori so žiakmi prevážne v exteriéri, kde im pripravili zaujímavé aktivity. Zážitkovým učením si žiaci zopakovali učivo z vlastivedy, biológie aj literatúry.

Do činnosti v letných mesiacoch – júl a august sa zapojili Základné školy -  Ľubica, Poprad , Žakovce.

ZŠ Poprad

Práca v mesiaci jún a júl 2022

Počas mesiaca jún sa žiaci zapájali do kreatívnej tvorby koláži na vybrané témy. Veselou fotodokumentáciou si tvorili výstižné výtvarné digitálne dielka a tvorili vlastné návrhy. V dvojhodinovom bloku mali možnosť sledovať anglické video - Wonders, ktoré prispelo k budovaniu ich empatie a dobrým vzťahom v triede. Po sledovaní videa nasledovala diskusia a žiaci inovatívne debatovali o nástrahách šikanovania v ich okolí. Zachytený priebeh aktivít:


 








Aktívne sa aj zapojili do cyklovychádzky v blízkej prírode, kde obdivovali faunu a flóru letného životného prostredia a budovali si telesnú zručnosť v jazde na bicykli. Taktiež bolo snahou kolektívu budovať silné vzťahy usporiadaním oslavy ukončenia školského roka a žiaci si takto aktívne budovali tímové zručnosti. 

Počas mesiaca júl sa činnosť aktivity sústredila na outdorové aktivity. Spoločne sme navštívili Starý Smokovec a venovali sa relaxačným technikám a správnemu dýchaniu vo voľnej prírode. Žiaci si osvojili správne držanie tela a postup správneho dýchania. Spoločne sme sa venovali aj plaveckej činnosti a žiaci sa snažili súťažiť v plaveckých disciplínach v Aqua City Poprad. Malo to na žiakov relaxačný účinok nakoľko získali aj dávku vitamínu D. Veľmi sa potešili aktivitám v tráve počas spoločného pikniku. Venovali sa vedomostným súťažiam a alternatívnej herbálnej medicíne. Mali možnosť aktívne sa učiť o liečivých bylinkách a ich účinku na organizmus.

Foto dokumentácia je na tomto linku: https://drive.google.com/drive/folders/1XiUu9xb4TJKeBuTQHrmxq4alAoNeMjbF?usp=shar

 






ZŠ Janovce

Práca v mesiaci jún 2022

Pokračuje v opakovaní vybraných slov a na začiatku každej hodiny slovenského jazyka  si zahráme  hru na vybrané slová, kde žiaci musia rýchlo reagovať, takže sme si vybrané slová precvičili a zopakovali. Žiakom to pomáha pri pásaní diktátov, kedy využívame tablety. Najlepšieho stále oceníme.  Čítanie: stále pokračujeme v zdokonaľovaní čítania, čo robí našim žiakom veľké problémy. Zdokonaľujeme sa v technické čítania, učíme sa čítať s porozumením, odpovedáme na otázky z textu.    Matematika: Násobenie a delenie do 100, precvičovanie a opakovanie, pre lepšie zautomatizovanie učiva násobenia a delenia používame kartičky alebo tablety. Pracujeme na interaktívnej tabuli v programoch, ktoré sú zamerané na násobenie a delenie. Žiaci súťažia, kto za najkratší čas vypočíta príklady na násobenie a delenie do 100. Tieto aktivity v rámci opakovania učiva žiakom pomáha pri riadnom výchovno-vzdelávacom procese. Na poslednej hodine sme si čítali vonku keďže bolo krásne slnečné počasie. Viď foto.




 

ZŠ Krížová Ves

Práca v mesiaci jún 2022

Vypracovávali sme komplexné úlohy - pracovali podľa zvoleného návodu alebo postupu, Interaktívne cvičenia - riešili úlohy, testy pomocou počítača a interaktívnej tabule, Opakovali sme zväčšovanie a zmenšovanie - zväčšiť a zmenšiť útvary vo štvorcovej sieti podľa návodu alebo pomocou inej siete.



ZŠ Ľubica

Práca v mesiaci jún a júl 2022

Zúčastnenie sa na festivale študentského remesla v Kežmarku. Zraz žiakov pred školou. Návšteva a zúčastnenie sa ekumenickej pobožnosti, sledovanie bubnovej show.

Vychádzka po okolí mesta. Význam festivalu študentského remesla, ktorý je venovaný netradičným témam, remeslám a historickým osobnostiam Kežmarku.

V stanovenom termíne sme sa so žiakmi zúčastnili aktivít v rámci osláv Festival remesiel v meste Kežmarok.

Do Kežmarku sme šli pešo, rovnako aj späť.




Žiaci sa zúčastnili v Kežmarku rôznych aktivít, ktoré mesto organizovalo . Počas pešieho presunu sme pozorovali prostredie a následne sa o ňom rozprávali, ktoré galérie sú v meste.

Späť sme sa vrátili podľa plánu.

Festival študentského remesla, prehliadka historického sprievodu, zapojenie sa do sprievodu, sledovanie otvorenia remesiel na nádvorí hradu, prehliadka predvádzania remesiel, zapojenie žiakov do rôznych súťaží. 

V mesiac júl 2022-

Práca v exteriéri, príprava vyučovania v prírode, návšteva ZOO v Spišskej Novej Vsi.      Vzdelávanie pomocou názorných ukážok, poznávame lesné a exotické zvieratá,   pozorovanie zvierat, environmentálna výchova, následná maľba, rozprávanie a opis zvierat, prepájanie so vzdelávaním.

Návšteva Mestskej knižnice v Kežmarku. Práca s knihou, vyhľadávanie kníh náučných, rozprávok, encyklopédií.




ZŠ Žakovce

  exkurzia  pri práci s koňmi, ktoré patria IKV Žakovce, kde nás oboznámili s chovom koní. Zamestnanec mám ukázal ako sa správne starať o kone, ako sa kôň osedláva a pod. Deti si vyskúšali aj jazdu na koni.

Počas vychádzky pozorujeme prírodu, zadeľujme spozorované zaujímavosti do živých a neživých súčasti prírody. Robíme fotodokumentáciu a komunikujeme o zaujímavostiach, ktoré nám príroda dáva. Oboznamujeme sa s prírodou a prehlbujeme si k nej pozitívny vzťah. Rozprávame sa prečo je dôležité prírodu chrániť.  

Cieľom tejto aktivity bolo, aby sa žiak vedel orientovať v knižnici, pozná pravidlá správania sa v knižnici, dokáže vyhľadať knihu na základe mená autora.  

Žiak zvláda samostatnú prácu pri realizácii práce podľa zadania.