streda 30. augusta 2023

Projekt Učíme sa digitálne

Konkrétnym cieľom projektu je Zlepšenie digitálnych zručností a inklúzie znevýhodnených jednotlivcov do digitálneho trhu. 

Projekt prebieha v obci Ľubica okres Kežmarok v rómskej osade, kde žijú obyvatelia znevýhodnených skupín.

V rámci projektu pomocou aktivít administratívnych kapacít lektorov, asistentov, inštruktorov, metodikov vzdelávame účastníkov v rámci digitálnych technológií, rozvíjame ich digitálnu gramotnosť a bezpečnosť, pripravujeme na život s internetom znevýhodnenú skupinu účastníkov z rómskej osady v Ľubici, ktorí majú zdravotné znevýhodnenie a pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Účastníci projektu sa vzdelávajú osobne formou stretnutí, ale aj online. Zároveň vytvárame metodický materiál na prácu s touto skupinou tak, aby sa dal využiť aj v budúcnosti. Stretnutia s účastníkmi projektu sa konajú v učebni a priestoroch OZ Zvonkohra.

Počítačová gramotnosť sa dnes stáva stále dôležitejšou v rôznych oblastiach života. Osobné počítače by sme vo všeobecnosti mohli charakterizovať ako zariadenia na spracovanie informácií. Tieto kurzy a programy učenia pomáhajú školiacim sa orientovať v počítačových programoch. Vďaka týmto jednoduchým programom sa učia pracovať so softvérom, prezentáciami, textovými dokumentmi a objavujú ďalšie možnosti počítačového mechanizmu.

Pomáhame hlavne tým, ktorí majú snahu sa ďalej vzdelávať a posúvať v tejto oblasti. Snažíme sa im  pomáhať, poradiť, nasmerovať ich na ten správny zdroj informácií, napríklad pri hľadaní práce na trhu, písaní žiadosti do práce, tvorbe motivačných listov, písaní štruktúrovaného životopisu a pod. 

Účastník projektu bude vedieť pracovať s web vyhľadávačom, dokáže sa orientovať vo vyhľadaných informáciách. Dôraz kladieme na využívanie elektronickej pošty, na možnosti vyhľadávania informácií na internete, používaní informácií z internetu, zvládnutie komunikácie pomocou elektronickej pošty, prácu s dokumentmi a súbormi.